“Derde bal”

 \r\n\r\nVoor degene van jullie die wel eens vaker regelmatig op de fiets zitten of de wielersport volgen is het fenomeen ‘derde bal’ wel bekend. Ook ik had er tot op heden wel eens van gehoord, maar mocht heb het gelukkig nooit zelf mogen ervaren. Tuurlijk had ik wel eens last van een geïrriteerd zitvlak na een flinke tocht. Door zweet, warmte en kou en het continu verschuiven op het zadel kan het zaakje daar beneden flink ‘rauw’ worden.\r\n\r\nMaar goed een derde bal zat er voor mij gelukkig nooit in. Tot een paar weken geleden. Na een paar uurtjes spinnen op de sportschool voelde ik onder de douche een onschuldig knobbeltje zitten. In eerste instantie had ik nog zoiets van: aghhh gaat wel over. Toen het na een paar dagen nog niet verdwenen was ben ik toch, maar even naar de huisarts geweest. Niet zozeer dat ik er veel last van had. Het ding zat er gewoon, maar pijn deed het niet.\r\n\r\nDe huisarts had nog nooit van een ‘derde bal’ gehoord, maar na een korte uitleg dat ik veel fiets en dat dat wel eens irriteert begreep hij mijn verhaal. Waarschijnlijk is het inderdaad een onschuldig ontstekinkje, maar voor de zekerheid toch maar even een echootje laten maken. Dus met mijn doorverwijsbriefje in de hand bel ik het ziekenhuis om een afspraak te maken. “Volgende week donderdag schikt dat u?” vraagt de vrouw aan andere kant van de lijn. Het kan mij niet snel genoeg zijn dus ik vind het prima.\r\n\r\nTot mijn grote verbazing wordt ik de volgende dag gebeld. Het is dan donderdag en ik moet dus nog een week wachten. Of het morgen ook eventueel ook kan. Nu ben ik veel gewend met ziekenhuizen en ik heb de meest rare zaken meegemaakt, maar ik ben nog nooit gebeld dat een afspraak eerder kan.  “Tuurlijk schikt mij dat” roep ik snel. Zo lig ik dus de  volgende middag al op een behandeltafel met een bescheiden handdoekje over mijn kruis. De dienstdoende radioloog is met 5 minuten met me klaar. Dit is inderdaad niks om je zorgen over te maken. Het zit in de huid en waarschijnlijk een ontstoken talgklier of haarzakje. Over een paar dagen kan ik de huisarts bellen voor de definitieve uitslag.\r\n\r\nNa een paar dagen word alles wat eerder is gezegd wederom bevestigd door de huisarts. Behandel methode is simpel. Moet na 2 weken vanzelf weg zijn en anders mag de chirurg er in gaan snijden. Dat laatste hoop ik toch niet. Dan heb je een open wond en kan ik fietsen dus wel op zijn minst een week op mijn buik schrijven.\r\n\r\nMaar goed zo ver is het nog niet dus we wachten vrolijk af. Toch merk ik tijdens de trainingen dat het ding me steeds meer in de weg gaat zitten en na 2 weken besluit ik dus, maar weer contact te leggen met de huisarts. Die reageert gelukkig zeer resoluut. Het ding moet maar weg gesneden worden en hij zal alles doorsturen naar het ziekenhuis. Aan de ene kant baal ik hier behoorlijk van, maar besef me wel dat dit ook niet verder gaat zo. Het ding tussen mijn benen is inmiddels gegroeid tot een echte derde bal en zit door zijn omvang ook behoorlijk in de weg. Verder is de spanning op de huid ook niet echt prettig.\r\n\r\nOp vrijdag krijg ik netjes een brief van het ziekenhuis dat ik me na 2 weken mag melden bij de chirurg. Die gaat natuurlijk eerst weer kijken en besluit dan dat ik een nieuwe afspraak mag maken om weer terug te komen voor de daadwerkelijke ingreep.\r\n\r\nZo ver is het gelukkig niet gekomen. De volgende dag merk ik onder de douche dat de bal inmiddels behoorlijk rijp is geworden en dat er een flinke kop op zit. Enkele uren later sta ik weer onder de douche om de restanten van het zojuist geknapte ding weg te spoelen. De details zal ik jullie besparen, maar na 2 dagen voelde alles stukken beter. Ook de huisarts reageerde positief. De chirurg kon ik afbellen, want dit hersteld heel mooi.\r\n\r\nMomenteel ben ik dus nog steeds de man met ballen, maar het is er nu wel weer eentje minder en ik moet heel eerlijk zeggen dat fietst een stuk prettiger. Al met al ben ik dus weer een ervaring rijker. Hoewel dit wel een ervaring is die ik mezelf noch een ieder van jullie toewens.

Een reactie op “Derde bal”

  1. mariet nijhuis schreef:

    Hallo Richard, bovenstaand verhaal is best heftig. Hou het voorlopig maar op twee ballen. Beterschap en veel succes verder. groetjes Mariet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.