Kerngezond

De brief lag de volgende dag keurig op het aanrecht. Lian had hem al uit de brievenbus gehaald. Ik maakte hem snel open om te checken of alles goed was over gekomen. “Beste heer Alberink, hierbij bevestigen wij uw afspraak voor een sport medische keuring met ECG en zuurstofmeting……..”\r\n\r\nWat een gezeur\r\nWat er aan vooraf ging was een mailtje van de organisatie van de Alpe d’HuZes. De dokter van de Alpe d’HuZes om precies te zijn. Dus nog voordat ik hem had geopend wist ik al dat er iets niet helemaal pluis was. Ik krijg namelijk nooit mailtjes van een dokter. Ik beschouw mezelf als kerngezond. De laatste keer dat ik ziek ben geweest kan ik me niet meer herinneren. Dus ik opende de mail dan ook met het bekende wat-is-er-nu-weer-aan-de-hand gevoel. De mail was keurig geschreven, alhoewel hij een beetje aan de lange kant was.\r\n\r\nBeste deelnemer,\r\n\r\n…Bij de inschrijving voor Alpe d’HuZes 2011 heeft u een vragenlijst ingevuld…..Uw antwoorden op de medische verklaring geven aan dat er bij u (of in uw familie) toch mogelijk een aantal risicofactoren aanwezig zijn. Hierdoor vinden wij uw deelname aan Alpe d’HuZes 2011 op dit moment medisch niet verantwoord…Wij vragen u daarom om een afspraak te maken voor een sportkeuring met een inspanningstest met ECG.\r\n\r\nHalverwege de tweede alinea kwam er duidelijk één gevoel bij me op:”Wat een gezeur!” Ik wist niet meer wat ik precies had ingevuld bij de vragenlijst tijdens mijn inschrijving, maar ik had er nu spijt van dat ik zo eerlijk was geweest.\r\nLangzaam kwam de verantwoordelijke vraag weer bij me boven borrelen. “Is er iemand in uw familie die last heeft gehad van hart- of vaatziekten?” Ik had heel eerlijk ja geantwoord maar was er van overtuigd dat dit geen nadelige gevolgen zou hebben. Wie heeft er nu geen familielid met hart- of vaatziekten? Dan mag straks het halve peloton dat op 9 juni de Alpe d’Huez wil beklimmen een Sport Medische Keuring ondergaan. Ter illustratie: 1.000.000 Nederlanders hebben last van een hart- en vaatziekte.\r\n\r\nNogmaals kwam die gedachte naar boven: Wat een geneuzel!”\r\n\r\n1 op de 3\r\nDe volgende dag besloot ik de mail nog maar eens rustig door te lezen. Ik had de rest van de mail na die tweede alinea niet meer gelezen. Heel langzaam verdween het ‘geneuzel-gevoel’. De dokter motiveerde heel duidelijk dat de mail niet bedoeld was om me te demotiveren en puur in mijn belang gestuurd was. Bovendien is de Alpe d’HuZes organisatie verplicht om mensen op deze wijze te screenen. Zes keer die vervelende pukkel opklimmen is natuurlijk ook een hele aanslag op je lichaam. Bovendien sterft maar liefst 1 op de 3 Nederlanders aan een hart- of vaatziekte. En ik mag nog steeds meedoen mits ik een Sport Medische Keuring met ECG onderga .\r\n\r\nSMC\r\nDus heb ik diezelfde week contact opgenomen met SMC Papendal in Arnhem. De mevrouw aan de telefoon was uiterst behulpzaam en legde precies uit wat de keuring inhield en wat de kosten waren. Het blijkt dat je verschillende testen hebt. Ik heb gekozen voor een inspanningstest met ECG en zuurstofmeting. Het ECG gedeelte is verplicht voor mijn deelname. De zuurstofmeting is niet verplicht, maar als ik daar toch zit leek het me wel een goede aanvulling. Kom ik meteen mijn maximale zuurstofopname (VO2Max) en mijn omslagpunt te weten. Die laatste weet ik nu ook wel, je kunt hem immers berekenen, maar dit schijnt niet nauwkeurig te zijn. Nu weet ik het straks zeker en geeft het de perfecte input voor mijn trainingsschema.\r\n\r\nIn de brief staat de datum keurig genoteerd: 28 februari. Ik heb hem expres wat later gepland. Dan heb ik nog wat tijd om te trainen. Ik kan natuurlijk niet aan komen zetten met de longcapaciteit van een 80 jaar oude kettingroker. Dat kan m’n ego niet aan. Zodoende is de keuring ook nog een extra motivatie voor de vele trainingsuren die ik nog moet gaan maken. Ik heb er vertrouwen in. Immers, het enige wat ik moet doen is anderhalf uur op een spinbike zitten met wat stickers op m’n borst en een mondkapje op. Oh ja, de test moet natuurlijk ook nog uitwijzen dat ik geen hartklachten heb.  Maar zoals ik al zei, ik ben kerngezond en heb dus niets te vrezen.

2 reacties op Kerngezond

  1. Richard Beumer schreef:

    Leuk verhaal man. Gaat helemaal goed komen met die keuring van je. Wij gaan 9 juni samen die berg op.

  2. Pingback: Geld, bloed, zweet en tranen | Team4Life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.